Kenyér Shar Mix B-ből
Hozzávalók:
25dkg Shar Mix B
1/2 teáskanál só
3gr. étolaj
250ml langyos víz
8gr. friss Budafoki élesztő
Elkészítése:
A hozzávalókat alaposan keverjük ki fakanállal. Kenjünk ki olajjal egy téglalap alakú sütőformát. A kenyér masszájából olajos kézzel fomáljunk egy akkora hengert, ami belefér a formánkba. Hagyjuk kelni a kenyeret kb. 45-60 percig. Akkor jó, ha szépen kifeszül a tészta, és kb. a háromszorosára kelt.
Sütőtől függően 180-200 fokon süssük világosbarnára.
Ha kész, vegyük ki a sütőből, kenjük meg ételajjal, és takarjuk le konyharuhával. Kb 10 perc múlva, ha kicsit hűlt, vegyük ki a formából, és teljes kihűlésig tekerjük bele a konyharuhába. Ha ezt nem teszed, nem puhul vissza a kenyér. Az olaj azért kell a végén, mert szép aranybarna színt ad a kenyérnek.
Jó étvágyat kívánok!
Mini kenyerek
Hozzávalók:
25dkg Shar Mix B
1/2 teáskanál só
3gr. étolaj
250ml langyos víz
8gr. friss Budafoki élesztő
Elkészítése:
A hozzávalókat alaposan keverjük ki fakanállal. Kenjünk ki olajjal egy 6db-os buktasütő formát. A kenyér masszájából olajos kézzel fomáljunk 6db gombócot.Ezeket tegyük bele a 6 méyedésbe. Hagyjuk kelni a kenyereket kb. 35-45 percig. Akkor jó, ha szépen kifeszül a tészta, és kb. a háromszorosára kelt.
Sütőtől függően 180-200 fokon süssük világosbarnára.
Ha kész, vegyük ki a sütőből, kenjük meg étolajjal, és takarjuk le konyharuhával. Kb 10 perc múlva, ha kicsit hűlt, vegyük ki a mini kenyereket a formákból, és teljes kihűlésig tekerjük bele őket a konyharuhába. Ha ezt nem teszed, nem puhulnak vissza a kenyérkék. Az olaj azért kell a végén, mert szép aranybarna színt ad a kenyérnek.
Ugyanebből a recepetből készíthetsz zsemeléket is. Ehhez én egy amerikai fánksütő készlet egyik formáját, a sima kerek 6 mélyedésest használom. Gyönyörű nagy zsemlék lesznek!
Jó étvágyat kívánok!